Principalele moduri de aranjare a bucatariei
Plasarea de mobilierului într-o linie, de cele mai multe ori, e necesară pentru bucătărie mică, sau cu dimensiunile spațioase, atunci când o parte dintr-o zonă, este cameră de lucru, iar cealaltă – living room. În acest caz, pentru a menţine forma triunghiulară, chiuveta este mai bine de instalat în centru, și un aragaz și frigider – din ambele părţi a acesteia . Mai mult decât atât, între aragaz și chiuvetă este de dorit a amenaja un spațiul de lucru.
Mobila este așezată de-a lungul celor doi pereți lungi, fată-n față. Aragaz si chiuveta poziționată de-a lungul unuia dintre pereți, frigiderul pe de altă parte. Suprafața treunghiulară, în acest caz, continuă, iar suprafața de lucru va fi suficient de mare.
Schema prevede amplasarea mobilierului pe doi pereți ce se intersectează perpendicular. De aceea, chiuvetă și aragaz trebuie să fie plasate cât mai aproape posibil, lăsând suprafață de lucru între ele. Acesta formează un spațiu liber, care poate fi folosit ca zona de luat masa.
Dispunerea pe trei pereți care descriu litera amentită, exelentă organizare, toate dulapurile la îndemană, comoditate în folosintă. Posibilă doar în încăperi anume construite pentru a permite așa aranjament.
Blatul de lucru continuă spre interiorul încăperii. De multe ori are rolul de a devide spațiul simbolic, de pildă în bucătărie și living.
In mijlocul bucatăriei se află o insulă sarvatoare, pe care se poate găti sau doar se poate lua masa. Poate conține o plită sau o chiuvetă, însă poate fi și o „simplă” masă. Acest stil de aranjare, întâlnit mai rar, dar care imediat evocă emoții pozitive. Dimensiunile cele mai convenabile a "insulei" - 1,2 x 1,2 m. Oricum ar fi, e excelent!